Menu

METADATA VERSUS MAPPENSTRUCTUUR

5 mrt 2014

Gartner publiceerde in één van haar rapporten ‘How metadata improves business opportunities and threats’ dat metadata de waarde van data naar boven brengt en daarom de warme belangstelling moet hebben van het management.

Een hele mond vol zoals het analisten betaamt. Maar waarom is metadata dan zo belangrijk, zou je zeggen. Als we wat zoeken dan is namelijk de traditionele vraag: waar staat document xyz…?

 

Dit komt eigenlijk uit ‘het papieren tijdperk’. De standaard vraag was daar immers: “in welke ordner of dossiermap heb je deze documenten opgeborgen?” Nu in ‘het digitale tijdperk’ hebben we deze manier van opslaan eenvoudigweg gekopieerd. En gaat het ook in het digitale tijdperk nog steeds om de vraag waar iets staat.  Ik zou bijna zeggen, helaas wel. We zijn zo gewend geraakt aan deze manier van opbergen, dat we ook op deze manier zijn blijven zoeken. Hier zit gelijk de crux van het verhaal, alleen diegene die het document heeft opgeborgen kan de vraag waar iets staat snel beantwoorden.

 

We laten de belangrijke voordelen die digitale opslag biedt jammer genoeg onbenut. Apple bijvoorbeeld, heeft met een aantal van haar producten de hiervoor genoemde traditionele denkwijze flink doorbroken. Het gaat er op je iPhone, iPad of in iTunes namelijk niet om,waar je muziek staat. Het gaat erom naar wie of wat je wil luisteren. Of het nu gaat om een artiest, genre of een titel. Op allerlei manieren vind je jouw muziek als deze wordt opgeslagen met een beschrijving van wie en wat het is.

 

M-Files brengt het beste van deze werelden samen, zodra je een document wilt opslaan dan werken alle vertrouwde functies en manieren van opslaan. Je wordt alleen gevraagd te vertellen hoe, wie en wat. Dit maakt het zoeken naar documenten of andere gegevens veel efficiënter en sneller voor de totale organisatie. M-Files beschikt over dynamische folders, welke worden gevuld op basis van beschreven gegevens. Zo komt de inkoopfactuur betreffende “project X” van “Leverancier Gemeente Haren” gelijk in beide dynamische folders terug. Geen kopie, één en het zelfde document is op verschillende manieren en voor de traditionelen onder ons, verschillende plaatsen te vinden.

 

Door de aandacht te verschuiven van waar naar hoe wie wat waar, wordt het samenwerken, vinden en delen van documenten ineens een natuurlijk proces.

 

Heb je nog vragen? Stuur ons een bericht